Загадката Sofia24.bg на 11 август е свързана с бивш аржентински футболист от

...
Загадката Sofia24.bg на 11 август е свързана с бивш аржентински футболист от
Коментари Харесай

Разнася мляко и работи в бакалията на братовчед си, а след това се превръща в легенда и символ на Интер

Загадката Sofia24.bg на 11 август е обвързвана с някогашен аржентински футболист от италиански генезис, който е легенда на италианския  Интер. Той играе за тима от Милано от 1995 г. и е негов капитан от 1999 година. Той е освен това от легенда на Интер. Той е негово знаме, знак на " интеристкия дух ". 40-годишният капитан изигра на 10 май 2014 година своя финален дуел с екипа на " нерадзурите “.

Санети е клубна легенда на " черно-сините " със записани 857 мача във всички шампионати, от които 614 в Серия А и 162 в интернационалните шампионати. Той е взел участие на две международни шампионати с тма на Аржентина. Наричан Pupi в Аржентина, Санети получава прозвището Il Trattore (Тракторът), откакто се реалокира в Италия, поради неговите мощ, пъргавина, сила и дарба да преодолява противниковите играчи, когато от отбрана се включва в нахлуване. Познахте ли го? Става въпрос за Хавиер Санети.

В негова чест фланелката с номер 4 в Интер е извадена от приложимост. Санети е роден на 10 август 1973 година в Буенос Айрес и израства в пристанищната област на града –  " Док Суд “. Учи и работи по едно и също време, като оказва помощ на татко си в зидарството, а паралелно с това разнася мляко и работи в бакалията на братовчед си, като не подценява и пристрастеността си към футбола. Започва да играе футбол на терена в предградията на града и персонално се грижи за поддръжката на игрището.

След като бива отритнат от младежките обединения на аржентинския Индепендиенте, Санети се причислява към тима на Талерес (втородивизионен отбор по това време), само че скоро, през 1993 г. минава в първодивизионния Банфилд. Дебютира за отбора на 12 септември 1993 г. в домашен мач срещу Ривър Плейт. Неговите отлични изяви с тима, го трансформират освен в един от най-обичаните играчи измежду почитателите на  " Ел Таладро “, само че му обезпечават и място в националния тим. През 1994 г. Санети е желан от двата колоса Ривър Плейт и Бока Хуниорс, само че той взема решение да остане още една година в клуба, а през 1995 г. минава в редиците на италианския Интер, като с това става първата покупка на президента Масимо Морати.

Дебютира за италианския отбор на 27 август 1995 г. в домашен мач срещу  Виченца. За тима записа 849 мача, в които вкара 21 гола. Спечели пет пъти шампионската купа на Италия, завоюва четири купи на страната, четири Суперкупи, един път победи в Шампионската лига, един път за Купата на УЕФА (сега Лига Европа) и подвигна един път Междуконтиненталната купа.

Качествата на Санети са го трансформирали в почитан футболист на всички места по света. Той поема капитанската лента на тима, предадена му от именития защитник Джузепе Бергоми и получава прозвището Il Capitano (Капитанът). Според почитателите на " нерадзурите “, аржентинецът е един от най-великите играчи, които в миналото са носили черно-сините цветове. На 22 май 2010 г., в мач номер 700 с черно-синята фланелка, Хавиер Санети вдига купата на Шампионската лига, след победа на финала над Байерн Мюнхен с 2:0. На 10 май 2014 г. Санети изиграва последния си мач в кариерата, като влиза през второто полуреме в мач против Лацио, който приключва 4:1 за нерадзурите.

За Аржентина, Санети прави дебюта си на 16 ноември 1994 г. против тима на Чили под управлението на треньора Даниел Пасарела. Играл е на две международни първенства – през 1998 г. и 2002 г. Също по този начин е бил част от тима спечелил сребърните медали на Олимпийските игри през 1996 г. в Атланта.

През юни 2007 година, Санети е заместник-капитан на националния тим за Копа Америка 2007, като преди този момент е взел участие в изданията на шампионата провели се през 1995 г., 1999 г. и 2004 г. След отдръпването на Аяла, Санети наследява капитанската лента. На 17 ноември 2007 г. срещу Боливия, той става играчът с най-вече изиграни мачове в историята на Аржентиския народен тим.

Въпреки че сезон 2009/2010 е незабравим за Санети, който демонстрира същинска класа, както в италианското състезание, по този начин и в шампионската лига, като печели  " златен требъл “ с тима на Интер, неразбираемо за доста експерти в Южна Америка и Европа, Санети и съотборника му в Интер Естебан Камбиасо не получават повиквателна за предстоящия Мондиал. В момента Хавиер Санети е вицепрезидент на Интер Хавиер Санети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР